פיטר דרוקר
19 בנובמבר 1909 - 11 בנובמבר 2005
פיטר פרדיננד דרוקר היה הוגה דעות אמריקני יליד אוסטריה, אבי תורת הניהול המודרנית. הוא היה יועץ ניהול, מחבר, איש חינוך, מוביל ותורם נכבד לפילוסופיה ויישם מעשי של התאגיד העסקי, מוביל בתחום הניהול והוגה רעיון הניהול לפי יעדים ושליטה עצמית.
פיטר דרוקר נולד בכפר קטן בפעתי וינה בשם קאסגראבן (Kaasgraben) במשפחה לותרנית "ליברלית". אמו למדה רפואה ואביו היה עורך דין ופקיד ממשלתי בדרג גבוה. הנס קלסן, עו"ד ופילוסוף, כותב החוקה האוסטרית, היה דודו. הוא גדל בבית בו התאספו אינטלקטואלים, מדענים, כלכלנים, פילוסופים, הסטוריוניום, ונדונו רעיונות חדשים.
לאחר סיום בית הספר הוא לא מצא עבודה בוינה, לכן עבר להמבורג, ואחר כך לפרנקפורט, ועבד בכל מני עבודות: שוליה בחברת מסחר בכותנה ועיתונאי. במקביל למד חוק ומשפט באוניברסיטה וסיים דוקטורט במשפט בינלאומי בשנת 1931.
בשנת 1933 עבר לאנגליה, שם עבד בחברת ביטוח, אחר כך ככלכלן בבנק פרטי… ב-1934 הוא התחתן עם חברה מאוניברסיטת פרנקפורט. הדבר היה כבר לאחר עליית הנצים לשלטון, והזוג עליית הנאצים לשלטון הוא הגר לארצות הברית. שם דרוקר הפך פרופסור באוניברסיטה, מחבר ויועץ עסקים. ב-1943 הוא הפך אזרח אמריקני.
תחילה לימד פוליטיקה ופילוסופיה בבנינגטון קולדג' בוורמונט, בשנים 1942-49. אז עבר לניו יורק, שם היה פרופסור לניהול מ-1950 עד 1976. בשנת 1971 הוא נסע לקליפורניה, שם פיתח את אחת התכניות הראשונות במדינה למנהל עסקים עבור אנשי מקצוע עובדים באוניברסיטת קלרמונט. ומשנת 1971 עד מותו היה גם פרופסור של למדעי החברה וניהול בקלרמונט. הפקולטה לניהול באוניברסיטה נקראית על שמו מאז 1987.
פיטר דרוקר מת מות טבעי בגיל 95 בשנת 2005. היו לו 4 ילדים ו-6 נכדים, ואשתו מתה בשנת 2014 בגיל 103.
דרוקר הושפע בצעירותו מכלכלנים מובילים ופקידים שפקדו את בית אביו. ב1934 הוא שמע את הרצאתו של ג'יון מינרד קיינס (John Maynard Keynes), כלכלן בריטי מודרני, אבי אסכולת הכלכלה הקיינסיאנית. על ההרצאה הוא כתב: "לפתע הבנתי שקיינס וכל הסטודנטים המבריקים לכלכלה באולם התעניינו בהתנהגות של מצרכים, בשעה שאני התעניינתי בהתנהגותם של בני האדם".
במהלך 70 השנה הבאות מערכות היחסים בין בני האדם היו המוקד של דרוקר במחקרו ובכתיבתו, ולא מספרים וחשבונות. ספריו מלאים בהנחיות כיצד יכולים מנהלים להביא את הטוב מתוך האנשים וכציד יכולים עובדים לחוש תחושה של קהילה וגאווה קבוצתית בחברה המודרנית, המאורגנת סביב מוסדות גדולים.
בספריו ומאמריו חזה פיטר דרוקר את ההתרחשויות הגדולות של סוף המאה ה-20. את ההפרטה והביזור. את עלייתה של יפן למעצה כלכלית עולמית. את החשיבות העליונה של שיווק. ואת ההתפתחות והיצירה של חברה המבוססת על ידע והצורך בלמידה.
עד סוף חייו הוא ייעץ לעסקים וחברות ללא כוונות רווח.
שמו נותר קשור כיום לשלוה מוסדות:
- מכון דרוקר, אותו ייסד על מנת להמשיך את רעיונותיו ומורשתו. המכון עובד עם חברות לייעול עבודתם ולשיפור החברה;
- פקולטה לניהול, תכנית ללימודי תארים מתקדמים באוניברסיטת קלרמונט;
- אקדמית פיטר דרוקר בסין.
בנוסף, הכנס הבינלאומי השנתי לניהול בוינה, עיר מולדתו, נושא גם הוא את שמו, הפורום העולמי של פיטר דרוקר.
ציטוטים נבחרים
איכות במוצר או שירות אינה מה שאתם מכניסים לתוכו. היא מה שהלקוח מקבל מתוכו.
חשוב יותר לעשות את הדבר הנכון מאשר לעשות נכון את הדבר. אין גרוע מלעשות ביעילות רבה את שלא היה צורך לעשותו כלל.
אם תרצו משהו חדש, יש להפסיק לעשות משהו ישן.
כל כך הרבה ממה שאנו מכנים 'ניהול' מתרכז בגרימת קושי לאנשים לעשות את עבודתם.
הדרך הטובה ביותר לחזות את העתיד היא ליצור אותו.
איכות מתכננים פנימה, לא מבקרים פנימה.
המטרה של שיווק היא להכיר ולהבין את הלקוח טוב כל כך, עד שהמוצר או שירות מתאים לו ומוכר את עצמו.
הדבר החשוב ביותר בתקשורת הוא לשמוע את מה שלא נאמר.
ניהול הוא לעשות את הדברים בצורה נכונה; מנהיגות היא לעשות את הדברים הנכונים.
אין דבר מיותר יותר מלעשות בצורה יעילה את מה שלא צריך לעשות כלל.
אנשים שאינם לוקחים סיכונים עושים בדרך כלל כשתי טעויות גדולות בשנה. אנשים שלוקחים סיכונים עושים בדרך כלל כשתי טעויות גדולות בשנה.
מעמד אינו מעניק זכויות או כח. הוא מקנה אחריות.
שום מוסד אינו יכול בשום אופן לשרוד אם על מנת לנהל אותו נדרשים גאונים או סופרמנים. הוא צריך להיות מאורגן באופן כזה שיוכל להסתדר תחת הנהגה המורכבת מבני אדם ממוצעים.
לקיחת החלטות טובות היא מיומנות חיונית בכל דרג.
כל כך הרבה ממה שאנו מכנים ניהול כולל גרימת קשיים בעבודתם של אנשים.
ניהול על פי יעדים עובד – אם הנכם יודעים את היעדים. בתשעים אחוזים מהזמן אינכם יודעים אותם.
פוסט זה זמין גם ב: English
אולי ייעניין אתכם גם:
Powered by Contextual Related Posts