חכמת דורות
שיתוף מאגר החכמה
לאורך כל ההסטוריה, חיו בכל רחבי עולם אישים רבים ושונים שדיברו, כתבו ולימדו על הדרך ההטובה לפעול ולחיות את החיים. החל בתנ”ך וחכמינו ז”ל וכלה במחנכים, מדענים ואנשי עסקים בני ימינו, אישים אלה הותירו אחריהם את חותמם ואת חכמתם.
מאחר שאני מאמינה גדולה בשימוש בגלגל במקום המצאתו מחדש, אבקש כאן להביא מחכמתם שעברה אלינו דרך הדורות והמרחקים, על מנת להעשיר אותנו ולקצר לנו מעט את התהליכים בדרכינו.
בעמוד זה אניח עבורכם לקט של אישים ומעט פרטים על כל אחד, במטרה לתת איזה מושג כללי מתוך הבנתי אני את האישים ואת הגיגיהם.

ציטוט הוא ניסיון מרוכז
אומרים כי חכם לומד מניסיונם של אחרים. על כן אני נוהגת לכלול מדור של ציטוטים בכל ניוזלטר, וכאן הם יהיו זמינים לכם כל הזמן, כדי שתוכלו ללמוד מניסיון כל האלה ולהחכים בעצמכם. וכמובן, יוספו להם תכנים ואישים במרוצת הזמן.
מתוך כל דמות תוכלו להגיע לציטוטים נבחרים של חכמת חייו ופועלו, המתחברים והרלוונטיים לכל הדברים בהם עוסק האתר הזה: יחסי אנוש, תקשורת, ניהול, מנהיגות, אמת, פתרון בעיות, איכות, הצלחה, חשיבה, דמיון, ערכים ועוד.
אני מזמינה אתכם ללמוד מעט עליהם ומהם, ללמוד את הדברים שאמרו ולהרהר בהם עמוקות. כי הרי, כפי שאמר ג’ים רוהן, תוכלו להשאר ערים כל הלילה ולא לחשוב על זה בעצמכם! הכירו אותם. לימדו אותם. השתמשו בהם בעבודתכם ובחייכם הפרטיים. ולא פחות חשוב – תהנו!
אישים מסוימים יכולים, אולי, להשתייך למספר קטגוריות. שייכתי אותם לפי הבנתי את האישים. יתכן כי לא תסכימו איתי והסיווג. אשמח לשמוע על כך, אני פתוחה לדיון וגם לשינויים.
השהיית העכבר על גבי איש מסוים תעצור את תנועת הסליידר. לחיצה על הקישור בתחתיתו תאפשר לעבור לעמוד שלו.
הוגי איכות | אנשי מדע | אנשי עסקים וכלכלה | פסיכולוגים, אנשי ניהול ומהיגות | פילוסופים | סופרים ואנשי חינוך | אנשי דת | מנהיגים
כה אמרו חכמינו - אישים ששווה לשמוע
הוגי איכות
דר’ וויליאם אדווארדס דמינג היה מהנדס חשמל, מתמטיקאי ופיזיקאי, סטטיסטיקאי, פרופסור, מחבר, מרצה, ויועץ ניהול אמריקני. הוא נחשב להוגה האיכות המוביל והמרכזי, אבי האיכות.
אחד ממוריו היה וולטר שוהארט, שפיתח את בקרת האיכות הסטטיסטית ואת מעגל שוהארט של שיפור מתמיד, PDSA (תכנן, בצע, למד, פעל).
-
סטיבן קובי היה איש חינוך, מחבר רבי מכר, איש עסקים ודובר אמריקני. ספרו הידוע מכולם הוא “שבעת ההרגלים של אנשים יעילים ביותר”, שפורסם בשנת 1989, נמכר במעל מ-25 מיליוני עותקים ותורגם לעשרות שפות. גרסת השמע היתה לספר שמע ראשון שאינו בדיוני שנמכר במלמעלה ממיליון עותקים.
-
אנשי מדע
אלברט איינשטיין היה פיזיקאי יהודי ממוצא גרמני, החתן פרס נובל בפיזיקה (בייחוד על גילוי האפשקט הפוטואלקטרי), אשר ידוע במיוחד בעקבות הגיית תורת היחסות שלו. ידועה לכל נוסחת הקשר שהוכיח בין המסה והאנרגיה: E = mc2. זאת בין הגילויים הרבים שעשה שתרמו תרומה אדירה לקידום והתפתחות המדע.
עם זאת, הוא עשה לעצמו שם גם בתור הפילוסוף של המדע.
-
אנשי עסקים וכלכלה
וויליאם קלמנט סטון היה איש עסקים אמריקני, פילנטרופ ומחבר ספרים של התפתחות אישית ועזרה עצמית להצלחה.
הוא התחיל את דרכו במשפחה חד הורית ענייה, לאחר שאביו נפטר והשאיר אחריו חובות, כשהיה רק בן 3. כילד קטן, בגיל 6, הוא עבד כמוכר עיתונים. הוא הבין שאפשר למכור עיתונים שונה מאחרים, שתפסו עוברים ושבים בפינת רחוב, אלא במסעדות, דבר שאיש לא חשב עליו קודם ושנתן לו יתרון ניכר. בגיל 13 כבר היה לו דוכן עיתונים משלו.
-
פסיכולוגים, אנשי ניהול ומנהיגות
פיטר פרדיננד דרוקר היה הוגה דעות אמריקני יליד אוסטריה, אבי תורת הניהול המודרנית. הוא היה יועץ ניהול, מחבר, איש חינוך, מוביל ותורם נכבד לפילוסופיה ויישם מעשי של התאגיד העסקי, מוביל בתחום הניהול והוגה רעיון הניהול לפי יעדים ושליטה עצמית.
דרוקר נולד בכפר קטן בפעתי וינה בשם קאסגראבן (Kaasgraben) במשפחה לותרנית “ליברלית”. אמו למדה רפואה ואביו היה עורך דין ופקיד ממשלתי בדרג גבוה. הנס קלסן, עו”ד ופילוסוף, כותב החוקה האוסטרית, היה דודו. הוא גדל בבית בו התאספו אינטלקטואלים, מדענים, כלכלנים, פילוסופים, הסטוריוניום, ונדונו רעיונות חדשים.
-
פילוסופים
לָאוֹ דְזְה היה פילוסוף וסופר סיני מהעת העתיקה. מיוחסת לו כתיבת הספר “דאו דה צ’ינג”, שהוא אוסף של 81 שירים, המייסדים את הדאואיזם.
השם לָאוֹ דְזְה אינו שמו הפרטי אלא כינוי של כבוד, שפירושו זקן חכם. מבטאים וכותבים אותו בשפות הלטיניות בצורות שונות, בין לאו דזי ללאו טזו.
-
אריסטו היה פילוסוף ומדען שחי ביוון העתיקה במאה ה-4 לפה”ס, תקופה קלאסית. כתביו משתרעים על נושאים רבים ומגוונים: פיסיקה, ומתה-פיסיקה, ביולוגיה וזואולוגיה, אסתטיקה ולוגיקה, מוסיקה ותיאטרון, בלשנות ושירה, פוליטיקה וכלכלה, אתיקה ופסיכולוגיה…
יחד עם אפלטון, נחשב אריסטו לאבי הפילוסופיה המערבית. התרבות המערבית ירשה את גישתו, כולל בעיות ושיטות מחקר, מה שהשפיע כמעט על כל סוג של ידע.
-
סופרים ואנשי חינוך
אלפי קון הוא סופר ומרצה בנושאי חינוך, הורות, מדעי התנהגות, מדעי החברה וניהול. הוא נחשב למומחה מוביל בחינוך המכונה “פרוגרסיבי”, ולמבקר חריף של כל המקובל בחברתנו לגבי חינוך ויחסים בין בני אדם. במהלך כל חייו הוא חוקר וקורא תגר על נורמות התנהגותיות של ציונים, הערכות, מבחני תקן, תחרותיות, חיזוקים ועונשים, משמעת (כפי שמבינים אותה באופן ה”מסורתי”).
אלפי קון נולד וגדל במיאמי, פלורידה. ב-1979 הוא סיים תואר ראשון מאוניברסיטת בראון ברוד איילנד, שם קבע את תכנית הלימודים של עצמו בלימודים חוצי מחלקות. את התואר השני סיים ב-1980 במדעי החברה באוניברסיטת שיקאגו.
-
אנשי דת
דַּלָאִי לָאמָה הוא תואר, תואר של מנהיג דתי רוחני של הבודהיזם הטיבטי. הדלאי לאמה הנוכחי הוא ה-14 במספר, והוא מכהן בתפקיד מאז 17 בנובמבר 1950. שמו של האיש עצמו הוא טֵנְזִין גְיָאטְסו.
התואר בא מהשפה המונגולית.
משמעות המילה “דלאי” היא “ים” (או “אוקיינוס”), ואילו המילה “לאמה” מבטאת את הדרגה הרוחנית הגבוהה ביותר בבודהיזם הטיבטי ומשמעותה “חכמה”. מכאן דלאי למה הוא “ים החכמה”.
-
מנהיגים
שמו המלא של מהאטמה גנדי הוא מוֹהַנְדַּס קַרַמְצַ’נְד גַּנְדהִי. גנדי היה מנהיג פוליטי ורוחני הודי במחצית הראשונה של המאה ה-20, שהוביל את המאבק לעצמאות הודו מהאימפריה הבריטית.
מהאטמה גנדי הגה ויישם את הפילוסופייה של הסאטיאגרהא, הקוראת להתנגדות לא-אלימה מתוך חיפוש אחר האמת והתנגדות לרשע באופן פעיל אך ללא אלימות. מאבקו יוצא הדופן הוביל בסופו של דבר לעצמאות הודו והפך אותו לסמל ולהשראה בתנועות שונות לזכויות אדם ולאחד המנהיגים המוערכים ביותר בעולם בתקופתו.
-
פוסט זה זמין גם ב:
English